Föräldraledig – Dag 135

Sista dagen på inskolningen.
Det fantastiska är att Rasmus inte har blivit sjuk en enda dag under inskolningen. Detta är jag helt säker på att vi har de frekventa besöken hos Öppna Förskolan att tacka för. I början blev ju Rasmus sjuk efter varje besök hos Öppna Förskolan, men efter ett tag var hans immunförsvar ordentligt härdat – så vid de sista besöken blev han aldrig sjuk. Detta starka immunförsvar har han med all säkerhet nytta utav nu när han går på förskolan.

Idag fick Rasmus gå en “hel” dag på förskolan. Det vill säga att han fick vara på förskolan mellan de tider som kommer gälla framöver (nio till tre). Så idag fick han stanna kvar och äta mellanmål. Att få Rasmus att äta är ALDRIG några problem, så detta var jag inte orolig för.
Denna gång fick mamma Jenny följa med och hämta Rasmus – det är bra om personalen känner igen henne eftersom det är hon som ska hämta Rasmus framöver.

Idag fyller Rasmus’ farbror Martin 22 år. Detta firas med fika. Klicka på bilden för att se Rasmus fika till farbror Martin’s ära…

Föräldraledig – Dag 134

Även idag sov Rasmus tupplur på förskolan. Det gick inte riktigt lika bra som igår – idag tog det tydligen ca 40 minuter innan han somnade. Detta innebar att då jag kom för att hämta honom, så hade han inte sovit tillräckligt länge. Så han var lite tröttare än vanligt under eftermiddagen och kvällen.
Men även denna dag (liksom samtliga övriga) var en helt problemfri dag på inskolningen.

Idag fyller Rasmus 17 månader (nästan ett och ett halvt år(!)). Hur firar man detta? Jo – man ger honom en tomat (klicka på bilden). Det är någonting som Rasmus verkligen uppskattar. 🙂

Föräldraledig – Dag 133

Idag skulle Rasmus för första gången sova tupplur på förskolan. Detta var det enda momentet i inskolningen som jag var lite nervös inför…
Saken är den att då Rasmus ska sova tupplur hemma, efter lunchen, så brukar han inte alls vara särskilt intresserad utav att genomföra denna övning. Han behöver göra det, för han är jättetrött, men han är ju så rädd för att helt enkelt missa en massa spännande äventyr – så han vill inte sova. Därför brukar jag behöva “tvinga” honom att sova, genom att helt enkelt ligga bredvid honom och hålla i honom. Det brukar bli lite skrik, men bara en kort stund – sedan somnar han och sover jättegott.
Men enligt rapporten från förskolan så hade det gått mycket bra. Först hade han suttit upp och velat leka. Men sedan hade han tittat på de andra barnen, och undrat vad de sysslade med. När han väl kom på det så valde han att göra likadant som de andra. Och kort efter att han lagt sig till rätta så hade han somnat.
Under tiden fick jag i hemlighet sitta i personalrummet – personalen ville ha mig lätt tillgänglig ifall det skulle vara stora problem med att få Rasmus att sova. Men min närvaro visade sig inte behövas…
Då jag kom tillbaks till Rasmus’ avdelning på förskolan så sov han fortfarande. Eftersom jag inte hade bråttom så satt jag utanför sovrummet och pratade med personalen tills Rasmus vaknade. När Rasmus vaknade så var jag där och gav honom trygghet (eftersom det var första gången han vaknade på förskolan), men det hade förmodligen inte behövts.

Vad gjorde då jag hemma, medan Rasmus var på förskolan. Jo jag lagade den där förba***de, j**la punkteringen jag fick på cykelns framhjul då jag cyklade hem efter att ha lämnat Rasmus. Så kul hade jag…

På kvällen tog vi lite porträttfoton utav Rasmus för att ta med till förskolan. Dessa foton används för att märka ut barnens klädhängare, stolar, etc., eftersom de inte kan läsa (barnen alltså, inte personalen). Det blev ganska bra foton tycker jag (klicka på bilden)…

Föräldraledig – Dag 132

Även denna dag var Rasmus kvar på förskolan fram till efter lunch. Även denna dag gick jag direkt efter att jag lämnat Rasmus klockan nio. Även denna dag var avskedet helt odramatiskt – Rasmus vinkade glatt och sa “Hejdå”. Även denna dag cyklade vi till förskolan (bra motion). Även denna dag gick inskolningen helt problemfritt – Rasmus trivs bra.

Men allt är inte bara allvar (förskolan), vi har även tid för lekar (blöta sådana). Klicka på bilden och se varför gummistövlar och “gallonisar” är en bra uppfinning – väldigt uppskattad utav föräldrar… Det krävs inte mycket för att barn ska ha roligt – en smutsig vattenpöl kostar ju faktiskt ingenting. 😛

Föräldraledig – Dag 131

Även denna dag så fick jag gå direkt efter att jag kommit till förskolan med Rasmus. Avskedet blev helt odramatiskt och Rasmus satte direkt igång att leka.
Så jag fick gå hem och göra lite nytta istället. Jag jobbade en hel del i trädgården och rensade undan alla grenar som låg på gräsmattan efter att vi beskar äppelträdet igår – det blev en väldans massa grenar.
Kvart i tolv hämtade jag Rasmus från förskolan. Dagens inskolning var klar. Då hade han precis ätit lunch där för första gången, och förskolepedagogerna var väldigt imponerade över att han kunde äta så bra alldeles själv – och att han åt så mycket mat. Dagen hade med andra ord gått precis lika bra som alla dagar under förra veckan. Rasmus var inte alls särskilt intresserad utav att gå därifrån.

Nu har jag tagit årets premiärtur med cykeln. Jag cyklade nämligen och hämtade Rasmus från förskolan. Det var riktigt trevligt – och cykeln var fortfarande i gott skick.

På dagens bild ser du Rasmus spatsera med händerna bakom ryggen. Det ser faktiskt ganska lustigt ut – han ser ut som en liten “gubbe”. Det roliga är att han förmodligen har tagit efter mig. Jag går inte så särskilt ofta, men under inskolningen på förskolan förra veckan så gick jag ibland runt med händerna bakom ryggen – mest för att jag hade så himla tråkigt (det är inte så engagerande att hålla sig i bakgrunden medans ens barn ska acklimatisera sig i den nya miljön). Rasmus måste ha snappat upp det, och kanske känner han sig stor och vuxen om han tar efter sin far?

Föräldraledig – Dag 130

Idag kom jag och Rasmus till förskolan klockan nio som vanligt. Det första förskolepedagogerna sa att det gick ju så bra igår, så de tyckte Rasmus skulle få vara utan sin pappa under hela dagens inskolningssession. Så jag fick gå därifrån och uträtta lite andra ärenden.
Avskedet blev lika odramatiskt som igår – Rasmus vinkade lite och hade sedan bråttom tillbaka för att leka. Två timmar senare kom jag tillbaka och hämtade Rasmus, och han hade verkligen inte bråttom därifrån. Allt hade gått lika bra och problemfritt som tidigare dagar. Denna inskolning går riktigt fantastiskt.

På eftermiddagen var jag tvungen att åka till stan för att prova ut fracken inför bröllopet vi är bjudna på – så då fick Rasmus hälsa på hos mormor Gunilla. Och det var nog precis lika roligt för dem båda.
Då jag kom tillbaks senare på eftermiddagen blev vi bjudna på lite fika.

Veckans stora nyheter är att tand nummer 16 nu har tittat fram. Nu är det endast de fyra kindtänderna som återstår utav de 20 mjölktänderna.

På dagens bild kan du se hur djupt man kan dyka ner i Rasmus’ leksakslåda…

Föräldraledig – Dag 129

Fjärde dagen på Rasmus’ inskolning på förskolan.
Idag var Rasmus där i två hela timmar – men bara 45 minuter tillsammans med mig. Idag var det utelek. Lek i sandlådan. Men efter att Rasmus bekantat sig igen med alla, så tyckte inskolningspedagogen att det var dags att träna på “Hejdå”. Så jag provade att säga “Hejdå” till Rasmus och sedan åkte jag hem och kom tillbaks först en timme och en kvart senare.
Hur gick det då? Jo, Rasmus vinkade glatt “Hejdå” till mig, och sedan återvände han till att leka i sandlådan. Det var inte alls några ledsna miner. Själv gick jag runt ett kvarter och ställde mig sedan på avstånd och “smygtittade” på Rasmus för att se så att han inte var ledsen. Men han lekte så glatt så jag passade på att åka hem och uträtta ärenden. Då jag kom tillbaks så fick jag ett litet leénde, men sedan fortsatte han leka och var inte alls särskilt intresserad utav att gå hem.

Efter lunch och tupplur hemma, så fick Rasmus åka till farfar Nils på eftermiddagen. Själv hade jag ett annat ärende att uträtta. Hos farfar Nils hade Rasmus lika roligt som vanligt. Hunden Tascha var där också, och de tu leker så bra ihop.

Klicka på bilden för att se hur Rasmus gör processen kort med ett mellanmålsäpple…

Föräldraledig – Dag 128

Tredje dagen på rasmus inskolning på förskolan. Idag var vi där i nästan två timmar – och det gick makalöst bra.
Idag var det plask och lek för de minsta barnen. Detta innebär ett stort våtrum där de har plstbaljor fyllda med vatten, badskum och vattenleksaker. Då vi kom dit var det redan lite större barn (4-5 år) där eftersom det blivit ett missförstånd i bokningen, men det går ju alltid att dela på utrymmet. Rasmus blev lite orolig utav att det var lite stoj och stök och att han inte riktigt förstod vad som höll på att hända – så han ville att jag lyfte upp honom i famnen. Efter en liten stund då han tittat och kommit på vad det var som verkligen hände i plask och lek-rummet så fick han en väldig fart. Han hoppade raskt ner ur min famn och rusade till plask och lek-rummet, och han ville direkt in och leka, till och med utan att först ta av sig kläderna. Men efter att blivit av med kläderna fick han komma in, och han satte omedelbart igång att leka med vattnet och leksakerna – han brydde sig inte om att där redan var äldre främmande barn. Sedan lekte han länge och oblygt tills det var dags att sluta. I princip var han först in och sist ut utav barnen – han gillar verkligen att leka i/med vatten.
Dagen avslutades med lite lek och sångstund.

Eftermiddagen ägnade vi åt stillsamma inneaktiviteter. Då mamma Jenny var på väg hem från jobbet så passade vi på att möta henne i Jakobsberg Centrum.

Rasmus gillar verkligen att försöka hjälpa till hemma (undrar hur länge det varar 🙂  ). Klicka på bilden för att se honom hjälpa till att fylla diskmaskinen.

Föräldraledig – Dag 127

Aaarrgh! Den andra (och sista) utav våra planterade pärlhyacinter är numera avgnagd vid rötterna utav en hare. Så vi fick aldrig se dem blomma ut. 😥

Idag var Rasmus’ andra dag på inskolningen på förskolan. Denna gång fick han vara utomhus i drygt en timme och leka med de andra barnen på avdelningen. Det gick även denna gång fantastiskt bra. Rasmus lekte väldigt mycket med sin inskolningspedagog och jag höll mig mer och mer i bakgrunden. Visst tittade Rasmus då och då till att jag fortfarande var där, men det blev hela tiden längre och längre mellan gångerna. Imorgon fortsätter vi…

Efter förskolan så gjorde vi följande i turordning:

  • Handlade en present
  • Lagade och åt lunch (ost och svamp omelett)
  • Sov eftermiddagstupplur (klicka på bilden för att se hur det kan se ut när även jag deltar i tuppluren)
  • Tog en timmeslång promenad i skogen
  • Åt mellanmål

Sedan gick vi till Jakobsberg Centrum och mötte mamma Jenny då hon var på väg hem från jobbet.

Fler tecken på att Rasmus börjar bli en stor pojke är att det kommer fler och fler tänder. Nu har tand nummer 15 börjat titta fram. Nu är det bara de fyra kindtänderna kvar, samt en tand till – sedan har Rasmus fått alla sina 20 mjölktänder.

Föräldraledig – Dag 126

Idag var Rasmus’ första dag på förskolan. En ny fas i Rasmus’ (och hans föräldrars) liv. Nu är det två veckors inskolning som väntar…
Idag var vi där i en dryg timme – jag var med och lekte hela tiden. Det gick väldigt bra och det dröjde inte länge förrän Rasmus sprang runt och lekte med olika leksaker samt utforskade lekrummet. Han till och med kommunicerade lite med de andra barnen. Fortsätter det så här bra så kommer inskolningen gå galant.

Nu ska jag även försöka vänja in Rasmus vid förskolans mat- och sovtider, så därför blev det en tidigare lunch och en tidigare eftermiddagstupplur än vad Rasmus är van vid. Detta kommer förmodligen även innebära att han får somna lite tidigare än vanligt i kväll.

Klicka på bilden för att se ett glatt förskolebarn mumsa på en bit rån som mellanmål…