Damernas detektivbyrå

Om man är ute efter en mysig “feel-good” bok att fördriva ett par timmar med, då är böckerna om Damernas detektivbyrå perfekta. Jag har läst alla 10 som finns utgivna på svenska, och de är faktiskt bra allihop. Jag har läst flera andra av Alexander McCall Smiths böcker också – han har skrivit många böcker utöver Damernas detektivbyrå-serien –  och de är inte alls lika bra och inga jag kan rekommendera.

Den senaste boken i Damernas detektivbyrå, “Tedags för normalt byggda damer”, har jag läst i år.

Tedags för normalt byggda damer

Alla böckerna, liksom de flesta böcker man kan tänka sig, finns att låna på biblioteket.

Picnic i det gröna

Grilla korv i Hummelmora hage

Grilla pinnbröd i Hummelmora hage

Det fina vädret under söndagen passade vi på att nyttja maximalt. Tillsammans med Philip, Mona, Joanna och Antonia begav vi oss till Hummelmora naturreservat och grillade korv, pinnbröd och mashmallows.

Mete i Hummelmora

När vi ändå var vid Mälarens strand så passade vi på att meta lite. Jag fick på den relativt korta stunden 2 stycken mörtar och en stor braxen. Samtliga fick simma tillbaks till sina kompisar igen…

Julia och Jenny klappar får

Ramus matar får i Hummelmora hage

På vägen hem snubblade vi på ett gäng sällskapssjuka får. Vi försökte mata dem med lite smaskigt gräs som vi plockade i diket – men de var faktiskt mer intresserade utav att kela, gosa och bli klappade.

potatis

Nu när färskpotatisen kommit till affärerna följer vi med spänning vad som händer med sättpotatisen som vi planterade i trädgården för några veckor sedan.

Massor av små gröna plantor har tittat upp och i helgen har Jenny och Rasmus kupat dem, dvs lagt upp jord över dem.

Nu följer vi deras tillväxt för att se när vi kan börja kika efter de första potatisarna… och hoppas på att vi får en bra skörd!

Mattips för trilskande barn

Vill barnet inte äta den goda maten du lagar? Gör den lite mer spännande, så äter barnet bara för att det är kul! Det viktiga är väl ändå att barnet får i sig maten…

Idag provade jag stoppa i okokta spegetti i vanliga korvar. Sedan kokade jag alltihop tills spagettin var “al dente”. Resultatet blev Kokta Spindlar!!!

1. Stick in okokt spagetti i den okokta korven.

2. Koka. Resultatet blir en Kokt Spindel

En full portion Kokta Spindlar

Rasmus åt rejält mycket – jag skulle tydligen ha gjort fler…

Picnic i det gröna

Jenny och Julia på picnic i Ängsjö

På torsdagkvällen passade vi på att utnyttja det fina vädret. Då alla kommit hem så begav vi oss till Ängsjö Friluftsområde – där finns flera enormt stora ängar, och även en liten badstrand. Med oss hade vi mat och dryck, så det blev en riktigt mysig picnic.

Rasmus och jag passade på att vada ut i vattnet en stund. Väldigt, väldigt kallt till en början – men när känseln väl var bortdomnad så kändes det helt okej.

sushifrossa!

Idag besökte jag och Julia Lars-åke på hans jobb och vi åt lunch på restaurang Våg , som har ett äkta sushiband!

I Japan är det vanligt att sushi serveras vid en “bardisk” i form av ett band där sushin kommer åkande på små assietter. Man tar de assietter man vill äta och betalar sedan för antalet assietter man förbrukat. Vågs sushi var jättegod och det är ett väldigt trevligt och roligt sätt att äta sushi på.  Kanske inte så prisvärt dock eftersom det lätt blir många bitar …

På Vågs hemsida kan man se en liten film om sushibandet :

www.restaurangvag.se/om-restaurang-vag

Årets (hitills) bästa bok

Överlägsen ledare i kategorin årets bästa bok (av de jag läst) är “Innan jag dör” av Jenny Downham. En helt fantastisk bok om 16-åriga Tess som är döende i leukemi och vill hinna uppleva livet innan hon dör. Jag läste ut boken på några timmar och har gått tillbaka och läst om vissa stycken och kapitel flera gånger. Trots det tunga ämnet är den mycket lättläst och den klassificeras också som en ungdomsroman.

Irish times fångade bokens kärna klockrent tycker jag : “Den handlar om döden, men är en lovsång till livet”.

Innan jag dör

Bröllopsdag

Såhär ett år efter vårt fantastiska bröllop så är det på tiden att det kommer lite bilder på den här hemsidan.

När det gäller firandet utav själv ettårs-dagen så fick det bli ganska lugnt. Jenny, Julia och jag gick på fin vietnamesisk restaurang (jättegott), medan Rasmus hade det roligare hemma hos Mormor Gunilla. Till kvällen hade vi sattt ihop en prinsesstårta som vi avnjöt tillsammans hela familjen.

Vigselakten

Uttåg ur kyrkan

Ankomst till festlokalen

Skål

Martin skålar för bruden

Tärnan Mona, Bruden Jenny, Rasmus, Brudgummen Lars-Åke & Bestman Kenneth

Jenny i sin brudklänning

Brudbuketten

Lars-Åke & Jenny

Jenny & Lars-Åke

Bröllopstårtan - inte bara vacker, utan även fantastiskt god

Cykelträning

Vi har börjat så smått med att lära Rasmus att cykla. Vi har provat lite lätt tidigare – men idag tog träningen rejäl fart framåt. Jag inhandlade en stång att hålla i samt en ny ringklocka till Ramus. Stången gör det roligare för mig att träna (får inte lika ont i ryggen), och ringklockan gör det roligare för Rasmus (mer lik Mamma’s och Pappa’s cyklar, och en rolig grej).

Träningen gick väldigt bra idag. Efter en försiktig och trevande start så flög Rasmus fram på uppfarten. Varv efter varv…
Det är skönt med Rasmus att han är så försiktig. Vi kan hela tiden lita på att han inte gör något han inte mäktar med, eller att han helt plötsligt cyklar rätt ut i gatan. Bra jobbat, Rasmus!

Se video när Rasmus cyklar här!

Vårruset

Nu har jag sprungit Vårruset i Stockholm, tillsammans med 13000 andra kvinnor.

Underbart väder, en jättevacker bana och jättebra stämning – himla kul var det, och att man fick en banan och en snygg medalj efter att man sprungit klart gjorde ju inte saken sämre! Väldigt bra organiserat.

Det var lite svårt att ta sig fram i den takt man själv ville pga alla människor men jag fick ändå en tid jag är nöjd med.

Julia, Rasmus och Lars-Åke var med och picknickade i gräset medan jag sprang.

http://www.varruset.se/start/