Potatispremiär!

Så var det äntligen dags för den första potatisskörden!  Vår egen färskpotatis av sorten Minerva grävdes upp i landet utanför matrummet, kokades och serverades med sill. Våra vänner familjen Thegerström fick äran att premiärsmaka. Jättegott, och färskare potatis går inte att få. Vi ser fram emot att äta resten av potatisarna.

Tandborstningspremiär

Julia borstar tänderna (två stycken) för första gången

...och så en bild på de två tänderna i fråga

Då var det äntligen dags för Julia att med sina två sylvassa gaddar prova på att borsta tänderna för första gången. Tänderna måste ju hållas i trim så att de kan användas med maximal effektivitet och styrka vid matintag – väsentligt vid intagande utav puréer och frukter, men undrar vad mamma Jenny egentligen tycker om tänderna vid ammning…

Hur som helst tyckte Julia att tandborsten var spännande. Inga protester alls, utan Julia antog utmaningen med största entusiasm och nyfikenhet.

Semesterbloggen – Del 2

Julia på Jessica's gräsmatta

Jenny och Jessica

Rasmus, Lars-Åke och Julia plockar jordgubbar vid Bärby's självplock

Efter Åstol åkte vi till Kungälv, utanför Göteborg, för att hälsa på Jessica i hennes sommarstuga. Det är en fin liten gul stuga med en fantastisk trädgård där det växer allt möjligt vackert och gott – Rasmus gick hårt åt vinbärsbuske och smultronplantor. Under vårt besök hos Jessica gjorde vi några utflykter: vi besökte Bohus Fästning där det för stunden pågick medeltidsdagar så det var fullt med tidsenligt utklädda människor; vi besökte Bräck-butiken i Göteborgs Kex-fabriken – där kunde Jenny inte stå emot frestelsen att köpa allehanda kakor, kex och rån till hutlöst låga priser (en del kakor var mer som godis än just kakor); och vi plockade massor (jag menar massor) med jordgubbar på Bärby’s självplock – jättegott.

Lars-Åke spelar gitarr för Julia och Rasmus på Edsvikens Camping i Tanum

Lars-Åke, Julia och Rasmus begrundar hällristningar i Tanums Hede

Efter ett par nätter hos Jessica fortsatte vi semestra på Västkusten. Vi åkte en liten bit norrut till Tanums Hede och Grebbestad. Där väntade hällristningar (i massor) samt skaldjur (trodde vi). Vi slog upp tältet på Edsvikens Camping som ligger precis vid havet. Två nätter blev det på denna camping – men tyvärr blev besöket en liten besvikelse. Det var ganska trist väder, och det regnade hela den dag vi hade planerat i Grebbestad. Men vi hann ändå med lite äventyr: bad och snäckletning i havet; titta på flera olika hällristningar samt en bronsåldersby (Tanum är känt för sina många, och väl bevarade, hällristningar); rundvandring och fika i Grebbestad. Några skaldjur blev det tyvärr inte som planerat – vädret var så tråkigt, så vi var helt enkelt inte på humör (skaldjur ska ätas i solsken på Västkusten).

Jenny och Rasmus åker en snurrande attraktion på Skara Sommarland

Rasmus och Lars-Åke (längst bak i fordonet) åker en blöt attraktion på Skara Sommarland

Rasmus åker radiobilar på Skara Sommarland. Han är verkligen inte mogen nog att provköra vår bil - han krockade mest hela tiden...

Det dystra vädret fick oss att bryta upp, och vi begav oss istället till Skara för att besöka Skara Sommarland. Detta blev andra nöjesparksbesöket på kort tid – men ett säkert kort för att få barnen glada. Vädret var perfekt vilket förgyllde besöket på Skara Sommarland, men det lockade även dit flera andra besökare – så det blev en del köande till attraktionerna. Men det var en mycket trevlig dag med mycket åkande, badande och glassätande.

Efter Skara Sommarland planerade vi ett besök i Trosa före hemfärd. Där planerade vi att besöka Stendörrens Naturreservat, där man bland annat medelst hängbroar kan vandra mellan olika öar. Väl framme i Trosa såg vi dock på flera väderprognoser att det skulle bli ett ordentligt regnväder, så vi fortsatte hela vägen hem istället – en dag tidigare än planerat. Detta visade sig vara ett riktigt bra beslut, för sedan regnade det kraftigt.
Borta bra, men hemma bäst! Flera gånger under semestern pratade Rasmus om hur mycket han längtade hem till vårt “riktiga hem”. Och det är ju roligt att han trivs så pass bra hemma. Men Rasmus verkar ha haft roligt på semestern, och han är en riktigt duktig campare. Tältsemester blir det fler gånger!

Semesterbloggen – Del 1

Semesterbloggen – Del 1

Jenny & Julia utanför det nya tältet

Jenny, Rasmus & Julia äter middag på en filt utanför tältet.

Då var årets sommarsemester äntligen igång… Först bar det av till Camp Skagern som är en riktigt mysig liten campingplats belägen vid sjön Skagern, en bit söder om Laxå. Där provade vi vårt nyinköpta tält.
Tältet går inte av för hackor – det är tre sovrum med gott om plats för två personer i varje, och ett stort allrum. Två utav sovrummen går att öppna upp så att det blir till ett jättesovrum. Det är full ståhöjd i alla rum, och det finns tre dörrar, varav den ena går direkt in i ena sovrummet (privat entré alltså). Se på bilderna hur tältet ser ut och hur mysigt man kan ha i det.

Rasmus badar i solnedgången vid sjön Skagern

Rasmus & Julia hoppar studsmatta på Camp Skagern

Camp Skagern var också ett litet smultronställe. Här kan man tänka sig att campa igen. Stora härliga grönytor med flera lekplatser för barnen – och dessutom en studsmatta. Badstranden består utav härligt mjuk sand, och vattnet är varmt.

Efter Camp Skagern begav vi oss till den lilla mysiga ön Åstol, söder om Tjörn, där vi hälsade på Mona, Philip, Patric, Joanna och Antonia. Vi sov där tre nätter och under den tiden hann vi med att:

 • Buffé bestående utav Rökta räkor, Havskräftor & Krabbor

  Äta en fantastisk skaldjursbuffé! Samma kväll som vi anlände till Åstol hade Mona’s föräldrar dukat fram en fantastisk skaldjursbuffé bestående utav Rökta räkor, Havskräftor samt huvudnumret Krabba. Självklart fanna alla nödvändiga såser som tillbehör. Fantastiskt gott och lyxigt.

 • Antonia, Rasmus & Joanna badar tillsammans

  Julia badar tillsammans med Joanna och Mamma Jenny

  Bada! Rasmus åkte vattenrutschkana helt själv (jag tog emot i slutet) massor med gånger, Julia satt i det grundaste vattnet i stranden och plaskade, och till och med Jenny(!) tog ett dopp i havet.

 • Jenny och Rasmus åker Smågrodorna på Liseberg

  Rasmus och Antonia flyger flygplan på Liseberg

  Rasmus och Lars-Åke åker andra omgången i Flum Ride

  Rasmus, Antonia och Joanna kramar om Liseberg-kaninen

  Ha en heldag på Liseberg! Åkband till alla (utom Julia) och sedan var det bara att gasa järnet. Mest höll vi till på barnavdelningen, men vi vuxna fick ändå gott om tid att åka de större attraktionerna också. Höjdaren var Flum Ride, där alla utom Julia kunde åka. Rasmus var ganska rädd efter första åket i Flum Ride, men tyckte ändå det var så roligt att han ville åka en gång till – och då njöt han allt vad han kunde. Till Jenny’s förtret(?) hände en liten “olycka” när Jenny var borta för att åka berg och dalbanan Balder… Julia “snubblade” till och råkade landa med munnen rätt på min jätteglasstrut – det tog ganska lång tid att “bända” loss henne så nu är Julia helt såld på mjukglass. Detta blir nog Julia’s bästa semesterminne.

  Julia äter mjukglass på Liseberg

 • Lars-Åke och Rasmus fiskar Tångkrabbor

  Jenny äter glass i hamnen på Åstol

  Fiska Tångkrabbor! Enligt tradition låg vi på bryggan och fiskade Tångkrabbor. Som vanligt agnade vi klädnyporna med musslor, och som vanligt fick vi massor utav Tångkrabbor och även Räkor. Även om vi fick några stora krabbor så brydde vi oss inte om att koka dem denna gång eftersom vi redan ätit massor med lyxiga skaldjur.

 • Ha födelsedagskalas! Philip passade på att fylla år under vår vistelse. Resultatet: Massor med tårta, och en härlig grillmiddag.
 • Bedriva kändis-spotting! Både Peter Harrysson och Janne Josefson är bosatta på ön, och vi stod dessutom i vägen när Janne Josefsson skulle hämta en rullstol till en gammal tant. Som en extra sommarbonus såg vi Henrik Larsson som gjorde ett besök på ön.

Efter Åstol, tog vi en kort biltur till Jessica som har en liten stuga utanför Kungälv. Mer om det äventyret senare…