Nya Zeeland Måndag 2011-02-28

I dag var vi som sagt var tvugna att byta campingplats. Vi hittade en lämplig campingplats inte alltför långt bort, nämligen i Mount Maunganui, även det nära den större staden Tauranga.

I väntan på att få checka in på den nya campingplatsen så återvände vi till Memorial Park i Tauranga och fördrev ett antal timmar på den fantastiska lekplatsen. Både Rasmus och Julia stortrivdes och de var konstant i rörelse, såväl horisontellt såsom vertikalt och diagonalt.
Efter att ha checkat in och ätit lunch så spenderade vi eftermiddagen på stränderna i Mount Maunganui. Självklart avrundade vi med lite glass.

Vi håller som sagt på och avrundar semestern, så nu tar vi det ganska lugnt – det händer inte alltför mycket. Njuter av det soliga och varma vädret och bara laddar inför den långa, långa flygresan hem till kalla Sverige.

Mount Maunganui är egentligen en halvö. Själva berget är egentligen en vulkan. Den är inte död, men den vilar sig just nu. Risken är inte allför stor att den får ett utbrott under vår vistelse här.

Nya Zeeland Söndag 2011-02-27

Dagen spenderade vi i den lite större staden Tauranga (20 minuter med bil från vår camping). Efter att ha besökt turistinformationen, så åkte vi till den stora parken Memorial Park. I detta enorma grönområde fanns massor med aktiviteter för barnfamiljen (och övriga). Förutom oändliga picnic-möjligheter fanns bland annat en stor äventyrslekpark, gratis swimmingpool för de minsta, utomhusbadanläggning för de större, minigolfbana, minitågbana, elektiska leksaksbilar med mera.
Ja, här spenderade vi många timmar – lät barnen leka av sig ordentligt medan vi vuxna bara latade oss. Vackert beläget var det också, precis vid vattnet…

Den fantastiska campingen i Omokoroa (bästa under hela Nya Zeeland-resan) har vi som sagt sett ut till vår semesteravrundningsplats. Vi har baserat all planering på att vara kvar några dagar till.
Därför fick vi oss en rejäl chock på kvällen då vi skulle betala för att få stanna ett par nätter till – det är fullbokat de närmaste nätterna! Lite naivt har vi inte bokat i förväg, utan bara tagit för givet att det inte skulle vara några problem att förlänga vistelsen, eftersom campingen ligger lite avlägset och det inte är högsäsong eller veckoslut. Men det är (tyvärr) en skolgrupp som har bokat upp precis hela campingen. Hela söndagkvällen fick vi nu istället ägna åt att finna nytt boende samt att packa ihop. Någon sovmorgon i morgon blir det inte heller tal om – utcheckning är alltid klockan 10 på Nya Zeeland. Nåja, det är bara att gill läget. Synd bara, eftersom campingplatsen var så otroligt bra och mysig.

Nya Zeeland Lördag 2011-02-26

En stor del utav dagen spenderade vi på Wai-O-Tapu Thermal Wonderland. Det är en stor natur-park där det finns massor med vulkanisk aktivitet. Magma värmer upp vatten från djupt nere i berggrunden hela vägen upp till ytan, där kokande vatten samlas i olika pooler. Poolerna kan ha olika färg beroende på vilka mineraler som frigörs ur berggrunden. Det vanligaste är svavel – vilket gjorde att det inte alltid luktade så gott.
Vi promenerade runt i värmen och tittade på olika vackra kokande pooler. Något utav det mer spektakulära var en gejser som hade utbrott under vår vistelse, samt den kokande leran (lera som var så varm så att den kokade).

Sedan fortsatte vi en kort bit norrut till Omokoroa, som ligger vid Bay Of Plenty på nordöns östkust. Där fann vi en härlig, mysig campingplats med bra faciliteter och tre simbassänger – innehållande naturligt uppvärmt vulkaniskt vatten. Varmt och skönt var det i simbassängerna.
Här är så mysigt så att vi funderar på att avrunda vår Zya Zeeland-semester här i lugn och ro. Det finns många aktiviteter att göra i närområdet, så vi lider inte brist på saker att göra. Vi får se hur det blir…

Nya Zeeland Fredag 2011-02-25

I dag åkte vi på Wanganui River Road. En smal, delvis utan asfalt (bara grus), slingrig väg längs med Wanganui River genom vackra landskap. Det var mycket trevligt.

I övrigt åkte vi inte så vansinnigt långt idag. Vi fortsatte norrut och åkte till staden Taupo. Den ligger vid sjön Taupo som är Nya Zeelands största sjö – och känd för sitt fantastiska laxfiske. Runt staden Taupo finns en hel del geotermisk aktivitet, vilket resulterar i massor med varma källor. Vi åkte till ett etablissemang som hade flera olika pooler – väldigt varma pooler helt bestående utav varmt vatten från varma källor. Här fanns också en stor vattenrutchbana och en vattenlekpark för barnen. Rasmus hade jättekul i de varma poolerna. Efter en stunds beskådande vågade även Julia sig på att prova. Och även Julia tyckte efter ett tag att det var jätteroligt att bada (det fanns en lämplig pool som inte var fullt lika varm som de varmaste poolerna).

Nya Zeeland Torsdag 2011-02-24

I dag fortsatte vi norrut – dock så vi till att inte köra så långt. Vi körde till byn Wanganui, som mest är känd för sin långa och vackra flod. Naturligtvis är det ett måste att ta en tur på floden – och det gjorde vi medelst en över 100 år gammal ångbåt. En avslappnad och trevlig tur på cirka två timmar.

På campingen i Wanganui fanns det gott om saker att gör för en barnfamilj. Förutom fantastisk klätterställning och gungor, så fanns två studsmattor, en stor hoppkudde och en uppvärmd swimmingpool. Det var inga problem att fördriva kvällen!
I morgon ska vi åka turistvägen längs med Wanganui River – den ska vara makalöst vacker…

Nya Zeeland Onsdag 2011-02-23

I dag reste vi vidare norrut. Vi åkte cirka två timmar till Picton, där vi tog bilfärjan över till nordön och huvudstaden Wellington. Väl i Wellington har vi tagit in på samma campingplats som vi övernattade på då vi färdades söderut. Den enorma hoppkudden var ett kärt minne för inte minst Rasmus, men även hans lillasyster ich hans ömma moder.

På båten till nordön hörde vi flera människor, som varit i Christchurch under jordbävningen, vittna om sina hemska upplevelser. Det var helt enkelt många som på olika sätt rörde sig från Christchurch.

Över hela Nya Zeeland talas det om jordbävningen – det är nästan det enda ämnet på tv och på radio. Alla människor pratar om det. Alla nya zeeländare verkar sluta upp fantastiskt kring sin näst största stad, och hjälpinsatser strömmar in. Även närliggande länder skickar bistånd i form utav pengar, förnödenheter och manskap (till exempel sök- och räddningsarbetare) – bland annat Australien, USA och Japan.
På bilderna nedan kan du, som ett exempel på förödelsen, se den bild som vi fotograferade på katedralen i söndags, jämfört med hur den ser ut nu (tidningsfotografi).

Nya Zeeland Tisdag 2011-02-22

Dagen skuggades utav den svåra jordbävningen i Christchurch. Det var lite skakande (oavsiklig ordvits) att vi befann oss just i Christchurch bara några timmar tidigare (vi lämnade Christchurch på söndagen). Bara en liten, liten variation i våra semesterplaner kunde gjort att vi befunnit oss mitt i jordbävningen.

I dag har det mest regnat i Kaikoura. Jenny’s ombokade valskådning på förmiddagen blev åter igen inställd på grund utav hårt väder på havet. Det började se ut som att det inte skulle bli någon valskådning för Jenny…

Istället fördrev vi dagen med att promenera kring Peninsulan (den djur- och natursköna halvön) i Kaikoura. Förutom vackra klippor och väldigt mycket hav, så såg vi också massor med pälssälar. Denna gång närmare än någonsin. De låg ända upp på trottoarkanten på parkeringen. Häftigt, men också lite farligt. Reglerna säger att man inte ska gå närmare än 10 meter, och aldrig gå mellan en säl och vattenbrynet – men detta var svårt att hålla då det låg sälar överallt…

Jenny hade bokat om valskådningen ännu en gång. Nytt försök skedde med dagens sista tur. Vädret verkade inte gynnsamt, men turen blev faktiskt av till slut. I hård sjögång hade även Jenny en enormt lyckad valskådning, med delfiner som bonus. Facit blev tre spermavalar och massor med dusky-delfiner. Kul!

Så nära och ändå så långt borta – jordbävningen i Christchurch

Ikväll är vi oerhört sorgsna. Så många människor har drabbats av en fruktansvärd jordbävning. På TV:n här i campingens matrum rullar nyheterna kontinuerligt. Människor är fortfarande instängda i raserade byggnader, nästan hela Christchurchs vattenreserver har förstörts, halva staden är utan ström, massor av skadade och hitills 65 döda. Det går inte att föreställa sig vilken mardröm alla Christchurchs invånare befinner sig i, och gråten är nära när vi ser nyheterna och hör folks vittnesmål.

Samtidigt är vi så otroligt glada – vi sitter oskadda med våra barn i en stuga med mat, ström och rinnande vatten. Jag är så tacksam att vi, av en lycklig slump, planerat resan så att vi lämnade Christchurch 2 dygn före jordbävningen. För 3 dygn sedan åkte vi genom Lyttelton, jordbävningens epicentrum, och gick runt på Christchurchs gator. För 2 dygn sedan åkte vi genom centrala Christchruch och 1,5 dygn före jordbävningen lämnade vi staden. Slumpen kunde ha ändrat våra liv totalt. Det känns helt overkligt att en sådan katastrof skett så nära oss.

Vi mår alla bra. Våra tankar går till jordbävningens offer. Tack alla ni där hemma för era kommentarer, de värmer.

Angående jordbävningen på Nya Zeeland!

Vi mår alla bra!!!

Christchurch drabbades idag (i natt svensk tid) utav en kraftig jordbävning, som mätte 6,3 på richterskalan. Skadorna är omfattande och ett antal människor miste livet.
Vi lämnade Christchurch i förrgår, cirka ett och ett halvt dygn före jordbävningen, så vi har inte drabbats utav den.  Vi befinner oss nu i Kaikoura som ligger nästan 20 mil norr om Christchurch. Vi mår som sagt bra allihop.

Om någon är orolig så skicka mail till Jenny eller Lars-Åke, eller ring Lars-Åke på 076-14 00 120.

Nya Zeeland Måndag 2011-02-21

Valskådning! Denna gång var rollerna ombytta jämfört simningen med delfiner – Lars-Åke fick en makalös dag med spermavalar, albatrossar, pälssälar och inte minst dusky-delfiner. Stackar Jenny däremot fick inte ens åka ut med båten, för lagom tills dess var havet för farligt att åka på.

Lars-Åke fick se tre enorma spermavalar (Sperm Whale) på nära håll. Valarna håller sig under ytan i cirka 45 minuter innan de går upp till ytan i 8-10 minuter för att andas. Tidsramen är alltså kort att hinna hitta, ta sig dit, och se valen – det gäller att båten är snabb. En fantastisk upplevelse att se dessa enorma djur ligga och guppa vid ytan, för att sedan se den enorma stjärtfenan då den dyker.
Efter att ha sett tre valar på ganska kort tid, så beslöt kaptenen att vi skulle få en liten bonus. Han tog oss till ett ställe i havet där det fanns hundratals dusky-delfiner (Dusky Dolphins). Delfinerna svärmade runt båten och hoppade upp o luften och gjorde massor med konster. En magnifik upplevelse.

Jenny har bokat en ny valskådningstur till morgondagen – hoppas det lyckas bättre då.