En halv gul sol

gkrjxmea

Chimamanda Ngozi Adichie’s bok En halv gul sol (ISBN 9100118672) är en stark roman om inbördeskrigets Nigeria. I förgrunden utspelar sig flera parallella kärlekshistorier och allting ramas in utav de fruktansvärda omständigheter som råder före, under och efter ett inbördeskrig. De bilder på utmärglade afrikanska barn med uppsvällda magar som media pumpade ut under min uppväxt kommer i stor utsträckning från de områden (Biafra) och miljöer som skildras i boken.

Förutom en bra fiktiv roman med intressanta karaktärer ger boken även en bra historisk skildring över Nigerias utveckling och mörka perioder. Därmed blir boken även en slags historiebok (om än ganska vinklad) och ger en god och intressant inblick i Nigeria med dess historia, värderingar och kultur.

En mycket bra bok som rekommenderas varmt.

Skogsröjning

Då var arbetet i full gång. 11 stycken fullvuxna träd ska fällas på tomten.
Just nu ser tomten ut som en krigszon – men det blir säkert bra i slutändan…

Full fart på förskolan

Efter tre dagars inskolning kan man nästan säga att Julia är “färdiginskolad”. Allt har gått fantastiskt bra, och personalen är mycket bra.

Trots det långa sommarlovet så fann sig Rasmus till rätta omedelbart – det behövdes ingen uppstartssträcka för honom inte…
Och det märks tydligt att han är mycket stolt över att ha sin lillasyster på samma förskola.  Smile

Förberedelse inför förskolestarten

För att ladda inför föskolestarten på torsdag så var vi idag på kommunens Öppna Förskola – det har gått en tid sedan senaste besöket.

Denna gång var även Rasmus med. Och roligt hade de!
Egentligen skulle man haft med sig en kofot så att man kunde bända loss dem från leksakerna när det var dags att gå hem. Vi får se om vi hinner med ett till besök innan det är dags för “riktiga” förskolan.