Australien – Dag 16

Nu har vi förflyttat oss från Phillip Island längs kusten (på väg mot Sydney) till Foster. På vägen spenderade vi en god stund i Wilsons Promontory National Park, som ligger så långt söderut som man kan komma på Australiens fastland. Där gick vi en ganska lång regnskogspromenad vid Lilly Pilly Gully, och vi besökte den berömda stranden Squeaky Beach där sanden låter roligt när man går på den (se video), samt se diverse utsiktspunkter. På vägen från nationalparken fick vi anledning att prova bromsarna på bilen då både koala och känguru ville gå över vägen – men allt slutade lyckligt för alla inblandade.

Australien – Dag 15

Full dag med aktiviteter på Phillip Island. Först besökte vi Koala Conservation Centre – detta var förbokat från Sverige, vi kunde ju inte veta att vi redan skulle ha sett så vansinnigt många koalor. Förutom koalor så hittade vi en häftig spindel också. Efter en lunchpaus i huset som vi har hyrt på ön så promenerade vi ner till stranden och samlade snäckor. På kvällen kom den absoluta höjdpunkten “Penguin Parade”. Vid solnedgången kommer samtidigt tusentals pingviner upp ur havet och vandrar upp till sina bon på stranden. En upplevelse som är helt magisk. Efter att vi sett pingvinerna komma upp ur havet kunde vi vandra runt i pingvinkolonin på “boardwalks” och se pingvinerna och deras ungar på riktigt, riktigt nära håll. Allt snyggt organiserat av naturreservatet som verkligen månar om pingvinernas bästa.

Australien – Dag 14

Idag, fredag 29:e december, en resdag från Halls Gap väster om Melbourne till Phillip Island sydöst om Melbourne. En restid non-stop på fyra och en halv timme som blev drygt fem och en halv timme på grund av extrema köer i Melbourne. Morgonen började som vanligt med fantastiska djurupplevelser i form av kängurus, emu’s och kakaduor. Väl framme på Phillip Island festade vi loss genom att äta känguru för första (och definitivt inte sista) gången. Ett fint magert och mycket gott rött kött.

Australien – Dag 13

Idag har vi utforskat Grampians National Park. Vi har bland annat besökt MacKenzie Falls, Boroka Lookout där vi hade utsikt över dalen där vi bor, samt Silverband Falls. Otroligt vacker natur. Djurlivet var som vanligt bäst runt hotellet där vi fortsatte mata vilda kakaduor samt se vilda kängurus på riktigt nära håll.

Australien – Dag 12

38 grader i skuggan! Tur att det finns AC i hyrbilen och att det var resdag idag. Men en resdag med äventyrliga stopp såklart. Först besökte vi stranden vid Loch Ard Gorge, precis intill de Tolv Apostlarna – en fantastiskt vacker strand ingrävd i klippan. Sedan stannade vi vid London Bridge, där havet formerat en bro och tunnel. Utöver diverse vackra utsiktspunkter över havet stannade vi även till vid Bay of Islands och Logans Beach. Vi avslutade alltså resan på Great Ocean Road vid Warrnambool och körde vidare rakt norrut inåt landet till Halls Gap i Grampians National Park. Här är det bergigt och vackert. Självklart finns en pool som vi inte missar att utnyttja. Vid vårt boende finns vilda kängurus och vilda Kakaduor på gräsmattan direkt utanför stugan.

Australien – Dag 11

Idag fortsatte resan på Great Ocean Road, från Apollo Bay till Port Campbell. Inte en lång sträcka att köra – men den var full med actionfyllda stopp. Först utforskade vi regnskogen vid Maits Rest. Sedan besökte vi Australiens mest berömda fyr, Cape Otway Lightstation. I det området fanns det även gott om vilda koalor – vi stannade och tittade på flera stycken. Efter lite havsbad i Port Campbell besökte vi de berömda 12 Apostlarna samt den intilliggande stranden vid Gibson Steps. De 12 Apostlarna bjuder på ett havslandskap med dramatiska klippformationer och fantastiska färger. Vackert!

Australien – Dag 10

För att synka lite bättre med julfirandet där hemma i Sverige, samt för att följa de lokala traditionerna, så hade Jultomten besökt vårt rum på vandrarhemmet under natten och lämnat en massa julklappar. Stor glädje för barnen när det vaknade. Och de hemma i Sverige kunde följa med på videosamtal när barnen öppnade sina julklappar eftersom det fortfarande var julafton I Sverige. 

På juldagen är det mesta stängt i Australien, så vi tog en lugn dag i Apollo Bay och spenderade mycket tid på stranden. 

Australien – Dag 9

Julafton! Och tropiskt klimat… Lite svårt att finna den rätta julstämningen.

Vi tog en tur med bilen och hamnade på Otway Fly Treetop Adventures där vi kunde gå på broar mellan trädtopparna i  regnskogen, och på så sätt uppleva alla nivåer och lägger i regnskogens ekosystem.

Kvällen avslutades med ett besök på stranden. 

Eftersom det ändå var julafton så hann vi även med ett videosamtal hem till Sverige, där de just påbörjat julfirandet.

Australien – Dag 8

Dagen började med presenter och glad sång då Alexander fyllde 5 år. Frukost på sängen och mys med hela familjen.

Därefter blev det full action direkt. Vi avverkade ungefär halva sträckan av Great Ocean Road, från Torquay till Apollo Bay, men vi gjorde flera stopp på vägen.

Först åkte vi till Anglesea Golf Club där vi på avstånd kunde se stora vilda Kängurus på själva golfbanan. Därefter åkte vi till fyren Split Point Lighthouse med den vackra utsikten. Här fick barnen även möjlighet att leka av sig i lekparken.

I närheten av Lorne åt vi en picnic-lunch vid Teddy’s Lookout och besökte det fina vattenfallet Erskine Falls. Vidare stannade vi till vid Kennett River där  vi kunde se vilda koalor klänga i eukalyptusträden.

Slutligen anlände vi till vandrarhemmet i Apollo Bay. Här ska vi nu spendera tre nätter, och nu fick Alexander en brak-födelsedags-middag.

Australien – Dag 7

Resdag! Idag tog vi från supervarma Cairns till mera normalvarma Melbourne.

I Melbourne tog det en evighet att hämta ut hyrbilen, men när det väl var gjort så tog vi oss direkt söderut till Torquay, där vi spenderade natten för att nästa dag påbörja färden på Great Ocean Road.

Medan Lars-Åke handlade middag, så spenderade Jenny, Rasmus, Julia och Alexander tiden i motellets pool.