Grönsaksfylld Gädda i Ugn

Ingredienser  (4 port.):
1,5-2 Kg Hel gädda
1 Gul lök
1 Purjolök
1-2 Morötter
1 msk Smör
Salt
Peppar
(Kryddor efter smak)

Tillagning:
Börja med att rensa, och skölja gäddan. Låt fenorna sitta kvar (det är valfritt att behålla huvudet eller ta bort det). Krydda den sedan inuti och utanpå med salt, peppar samt eventuella andra kryddor efter smak (ex. citronpeppar, vitlök). Sätt ugnen på 200° C. Hacka lök, purjolök och morötter i fina tärningar. Fyll buken ordentligt med de hackade grönsakerna samt fördela smöret jämnt i små klickar.

Slå in hela gäddan ordentligt i aluminiumfolie – två lager är lagom. Vik in kanterna så att det inte läcker ut vätska i ugnen. Lägg gäddan en plåt (använd en djup plåt utifall det läcker från aluminiumfoliet) och ställ in den i mitten av ugnen. Stek i ca 45 minuter (större gädda kräver lite längre tillagningstid – en gädda på 3,5-4 Kg tar 55-60 minuter).

Servering:
Servera med kokt potatis och en god sås, exempelvis Hollandaisesås. Det är även gott att pressa en citronklyfta över fiskköttet. Som måltidsdryck passar vitt vin, citronjuice eller fläderjuice.

Fiskköttet ska vara vitt och saftigt. Det ska enkelt falla av från benen då man för en gaffel längs med fiskens revben. Skinnet är gott och ska ej plockas bort.

Använd en fint tandad kökskniv. Börja från stjärtfenan och stryk kniven i fjällens motsatta riktning. Experimentera med vinkeln på kniven. Fjällen ska falla av enkelt utan att skada skinnet. Arbeta metodiskt bakifrån framåt mot huvudet. Eftersom det kan stänka ganska mycket så är ett tips att fylla diskhon med vatten och sedan utföra fjällningen under vatten.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>