Gäddburgare

Ingredienser (Grundrecept):
0,5 Kg Gäddfilé
1,5 msk Salt
1 Gul lök
5 tsk Smör
2 msk Ströbröd
2 Ägg
1 tsk Peppar(Gäddan kan bytas mot
kött från en annan fisk.
Exempelvis Torsk.)
Panering:
Ägg
Ströbröd
Mjöl

Tillbehör:
Hamburgerbröd
Dressing
Tomat
Sallad
Gul lök
Citron

Tillagning:
Börja med att rensa och gäddan så att du får två fasta fina filéer. Kör fisk och salt till en fin färs i en matberedare. Med fördel kan en köttkvarn användas. Finhacka löken och mjukstek den i smör. Blanda samman fiskfärs, ströbröd och lök. Tillsätt äggen ett och ett under omrörning. Smaka av med salt och peppar.

Forma färsen till färsbiffar och dem på båda sidor. Stek färsbiffarna gyllenbruna på medelstark värme.

Gäddburgarna kan med fördel frysas i upp till sex månader.

Servering:
Tillverka valfri variant utav gäddburgare genom att kombinera gäddburgare, hamburgerbröd, dressing, tomatskivor, sallad och lökringar. Pressa en citronklyfta över gäddburgaren. Andra tillbehör kan användas efter smak. Äts med fördel med händerna.

Att filéa en gädda är enkelt – men det krävs mycket träning innan metoden sitter. Lägg den rensade gäddan på rygg. Använd en vass, fint sågtandad, kniv och skär tätt längs med ena sidan utav ryggraden. Börja vid huvudänden och fortsätt hela vägen till stjärtfenan. Revbenen ska alltså kapas, och kniven ska gå längs med, men ej kapa, benen som sticker rakt upp från ryggraden – mot ryggfenan. Gör samma sak längs med andra sidan utav ryggraden. Nu har du en enda stor, platt filé där ryggraden sticker upp längs mitten. Avlägsna ryggraden och passa samtidigt på att dela upp fisken i två filéer. Använd en filékniv till att försiktigt skära bort revbenen som nu syns ovanpå respektive filé. Ta samtidigt bort eventuella fenor. Använd en filékniv för att samtidigt få bort benen som leder från fenorna. Behåll filéerna med skinnsidan mot skärbrädan. Använd en filékniv till att skära loss filén från skinnet. Börja bakifrån och arbeta upp mot huvudet. Har du nu gjort rätt så har du två fina filéer utan särskilt mycket ben. Bukdelen är helt benfri, medan ryggdelen innehåller tunna långa tvådelade ben. Stjärtstycket innehåller små ben i främre delen, men inga ben i den bakre. Benen blir försumbara om man mal köttet till färs, och är lätta att ta bort vid övrig tillagning.
Vänd först färsbiffen i vetemjöl. Vänd därefter färsbiffen i en skål med omrörda ägg. Avsluta med att vända färsbiffen i ströbröd.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>