Fiske

Någonting som alltid har intresserat mig är fiske – naturligtvis främst med handredskap. Under min barndom fiskade jag ganska mycket, men sedan blev det ett långt, långt uppehåll. Eftersom jag alltid har bott på promenadavstånd från Mälaren så har det inte saknats möjligheter. Jag antar att det helt enkelt är intresset som skiftar. Men under 2002 så provade jag fiska lite igen, efter ett uppehåll på tolv till femton år(?). Jag trodde att jag totalt hade glömt bort hur man gör, men jag antar att det är som att cykla – har man lärt sig det en gång så kan man det för all framtid.

Min första gädda, “i modern tid”, drog jag upp med ett skeddrag 20:e maj 2002 från en brygga i Mälaren i närheten av Bro. Den dagen fick jag inte mindre än två gäddor.

De var inte särskilt stora, drygt ett Kg vardera, men eftersom det var min första fiskefångst på så väldigt många år, så var jag naturligtvis överlycklig. Gäddorna rensade och fjällade jag – fyllde buken med gul lök, purjolök, morötter, smör, salt och peppar – slog in i folie och stekte i ugnen. De blev en fantastiskt god måltid.

Sedan dess har det blivit många fler gäddor, både från land och båt, med skeddrag och wobbler. Mitt personliga rekord (hittills) satte jag 21:a april 2003 med en gädda på 6,5-7 Kg.

Den gäddan fick jag på ett skeddrag från en eka i en liten vassvik i Mälaren i närheten av Bro. Som om det inte räckte med detta nya personliga rekord, så drog jag samma dag upp mitt livs näst största gädda – ca 6 Kg.

Det har numera blivit mest gäddfiske. Det är en rolig fisk att fiska. Eftersom de är lite större så får man verkligen uppleva alla delar från hugget tills fisken är bärgad. Jag fiskar ibland även efter abborre men just nu ligger intresset främst hos gäddan, gäddan ger också så väldigt mycket kött/mat.

Med alla gäddor jag har fångat på senare år, så har jag haft möjlighet att pröva tillaga dem på många olika sätt – samtliga fantastiskt goda:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>