Stekta, Panerade Gäddfiléer

Ingredienser (4 port):
1,5-2 Kg Hel gädda
Salt
Peppar
(Kryddor efter smak)

Panering:
Ägg
Ströbröd
Mjöl

Tillagning:
Börja med att rensa och  gäddan så att du får två fasta fina filéer. Krydda filéerna med salt och peppar samt  dem på båda sidor. Stek filéerna gyllenbruna på medelstark värme i stekpanna.

Servering:
Servera med kokt eller pressad potatis samt en god sås, exempelvis Hollandaisesås. Pressa gärna en citronklyfta över filéerna. Som måltidsdryck passar vitt vin, ljust öl, citronjuice eller fläderjuice.

Att filéa en gädda är enkelt – men det krävs mycket träning innan metoden sitter. Lägg den rensade gäddan på rygg. Använd en vass, fint sågtandad, kniv och skär tätt längs med ena sidan utav ryggraden. Börja vid huvudänden och fortsätt hela vägen till stjärtfenan. Revbenen ska alltså kapas, och kniven ska gå längs med, men ej kapa, benen som sticker rakt upp från ryggraden – mot ryggfenan. Gör samma sak längs med andra sidan utav ryggraden. Nu har du en enda stor, platt filé där ryggraden sticker upp längs mitten. Avlägsna ryggraden och passa samtidigt på att dela upp fisken i två filéer. Använd en filékniv till att försiktigt skära bort revbenen som nu syns ovanpå respektive filé. Ta samtidigt bort eventuella fenor. Använd en filékniv för att samtidigt få bort benen som leder från fenorna. Behåll filéerna med skinnsidan mot skärbrädan. Använd en filékniv till att skära loss filén från skinnet. Börja bakifrån och arbeta upp mot huvudet. Har du nu gjort rätt så har du två fina filéer utan särskilt mycket ben. Bukdelen är helt benfri, medan ryggdelen innehåller tunna långa tvådelade ben. Stjärtstycket innehåller små ben i främre delen, men inga ben i den bakre. Benen blir försumbara om man mal köttet till färs, och är lätta att ta bort vid övrig tillagning.
Vänd först färsbiffen i vetemjöl. Vänd därefter färsbiffen i en skål med omrörda ägg. Avsluta med att vända färsbiffen i ströbröd.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>