Nya Zeeland Måndag 2011-01-31

Ännu en transportdag. Från Ohakune till huvudstaden Wellington, som ligger längst söderut på Nordön. Att köra på vänster sida känns numera helt naturligt – det kommer bli jobbigt att ställa om till högertrafik när vi kommer tillbaka till Sverige i mars.

I Wellington var det blåsigt (det är just känt för sina ideliga starka vindar), men det var varmt och vackert väder. Vår campingplats låg nära bergen och hade en riktigt stor och bra lekplats till Rasmus. Även Julia, Jenny och Lars-Åke kunde ha glädje utav den enorma studskudden som fanns…

Trots mycket restid kunde vi stanna till och rasta vid några trevliga ställen – bland annat Raumati Beach nära byn Paraparaumu på Nordön’s södra västkust.

Söndag 2011-01-30

Jenny hade uppenbarligen en helt lyrisk dag i Tongarino National Park då hon genomförde dagsturen Tongarino Alpine Crossing – rankad som en utav världens 10 vackraste endagsturer. Det var i detta område som man spelade in scenerna föreställande Mordor i Peter Jacksson’s Sagan om Ringen-filmer. Bilderna talar säkert för sig själva…

Under tiden hade Lars-Åke, Rasmus och Julia en mysig dag i byn Ohakune. Vi hittade massor med bra lekplatser och andra äventyrliga ställen (exempelvis en skateboard-ramp som Rasmus kunde klättra i). Lite svalkande glass orkade vi också med.

Intill byn finns en aktiv vulkan. Tyvärr kunde vi inte fotografera våra äventyr eftersom Jenny hade med sig kameran.

Lördag 2011-01-29

Lördagen gick mycket åt till att resa. Extra långt fick vi köra eftersom vi valde att rata den camping vi först åkte till – den var verkligen ofräsch. Men vi har i alla fall hunnit med lite äventyr i den sagolika skogen…

I morgon ska Jenny ge sig ut på egna äventyr. Hon ska ta en dagsturspromenad i en utav nationalparkerna – kanske hon bloggar om det senare?

Fredag 2011-01-28

I dag gick äventyret till Waitomo Glowworm Caves – En stor riktigt häftig grotta där det sitter mängder med lysmaskar i taket (bland alla Stalaktiter och Stalagmiter). Lysmaskarna sprider ett svagt och vackert blått ljus – en härlig upplevelse. Maskarna lyser för att locka till sig insekter som förirrat sig in i grottan – när insekten väl är där fastnar den i klibbiga silkesliknande trådar som masken låtit hänga ner.

På vägen stannade vi och åt picnic-lunch i Hamilton Gardens. Det är en enormt stor park med massor av blommor och massor med grönytor. Jag har redan vant mig vid att köra i vänstertrafik. Det hela var inte så läskigt och svårt som jag trodde – men självklart är det skönt att slippa storstadstrafik. Men man ska nog inte slappna av allt för mycket, då tänker man helt plötsligt fel när man kör in i en rondell…

Kvällens camping blev en höjdare. Campingen erbjöd vacker natur och två pooler. En större och en lite mindre. Den mindre var en bubbelpool med riktigt varmt vatten.

Torsdag 2011-01-27

Detta var dagen då vi skulle hämta ut husbilen och åka en bra bit söderut för att ta in på en mysig campingplats. Att hämta ut bilen skulle ta 20-30 minuter enligt uthyrningsföretaget. Det tog 7 timmar!

Allt gick fel. Ett bord var trasigt på just vår bil, så vi skulle få vänta en liten stund extra. Sedan visade det sig att det var krångligare att laga än de trodde. Då skulle vi istället få en ny husbil (en finare och dyrare – utan extra kostnad) men det skulle ta tre till fyra timmar att göra iordning den. När vi kom tillbaka 4 timmar senare så hade de trots allt lagat vår husbil så vi fick ingen “upgrade”.
Nåja, om det bara hade tagit slut där – men, nej… Kassaskåpet fungerade inte, så till slut fick de ge oss nyckeln istället för att vi skulle använda kodlåset. Och de kunde inte montera barnstolarna rätt. När det gällde Julia’s barnstol så fick vi hela tiden trasiga stolar – först när vi för tredje gången begärde en ny stol så fick vi en helt fungerande stol.
Vi kan alltså inte rekommendera uthyrningsföretaget.

Nåja, lite kompensation fick vi för allt extra besvär. Vi fick låna en gratis hyrbil som vi fick använda till att äta en gratis (jättelyxig och jättedyr) lunch på Villa Maria Wineyard som ligger strax intill flygplatsen. Detta var en magnifik upplevelse. Underbart vacker miljö och makalöst god mat. Dessutom fanns en lekplats för Rasmus. Vidare använde vi bilen till att åka och handla livsmedel.
Dessutom fick vi 250 dollar kontant som kompensation. Alltid något. Utan detta strul hade vi aldrigt besökt Villa Maria Wineyard som blev en riktigt trevlig upplevelse.

När allt slutligen var klart med husbilen så fanns det inte tid att göra annat än att åka till närmsta campingplats. Där gjorde vi oss i ordning och åt en god middag utomhus.

Onsdag 2011-01-26

En äventyrsdag i Auckland! Först åkte vi upp i närbelägna Sky Tower som (enligt dem själva) är södra hemisfärens högsta punkt. Där var utsikten fantastisk. Alla provade att gå på golvet som var gjort utav glas – känslan var verkligen att gå i luften.

Efter Sky Tower strosade vi runt i centrumkärnan en stund innan vi gick till hamnen och tog färjan över till Devonport (12 minuter). Devonport är en liten mysig halvö med fina badstränder och dyra villor. Här passade vi på att ta resans första dopp och äta lunch i parken. En glass slank också ner innan vi tog färjan tillbaks till centrum.

Resan når sitt mål

Den lååånga, lååånga resan får till slut sitt slut. Mycket trötta och efter över 40 timmars resande kommer vi till slut fram till vårt lägenhetshotell – Auckland City Oaks. Vi tog flygbussen från flygplatsen till centrala Auckland, mycket smidigt. Vi tänkte att vi behövde ett par lugna dagar i Auckland för att komma över den värsta jet-lagen.

Lägenheten var fantastisk – den kan vi verkligen rekommendera. Mycket prisvärd är den också, och ligger mycket centralt. Så fasligt mycket jet-lag blev det egentligen inte – det verkar som att vi klarade oss ganska bra.

För den som undrar så är tidsskillnaden exakt tolv timmar jämfört med Sverige. Nya Zeeland ligger tolv timmar före.

På väg mot Nya Zeeland

Sen vi åkte hemifrån har vi nu varit på resande fot ca 35 timmar. Hemma->Arlanda->London->Singapore->Sydney. Ja vi sitter just nu i Sydney och väntar på den sista flygningen som tar oss direkt till Auckland, Nya Zeeland.
Vi visste att det skulle bli en jobbig flygresa, extra jobbig med två barn – men det har faktiskt gått mycket, mycket bättre än vi oroade oss för. Alla är trötta pch slitna men vid gott mod.

Just nu är det tisdag i Australien men fortfarande måndag i Sverige – ett mycket lustigt fenomen tycker Rasmus som inte riktigt förstår hur det fungerar.

Här under ser du några bilder från den pågående resan…

Grattis Julia! 1 år

Julia öppnar sina paket

Idag blev vår lilla tjej stor. Det firade vi med stort kalas…

Tack alla som kom – och tack för alla fina presenter.

Julia har fått ett paket

Julia äter tårta för första gången i sitt liv

Julia redo att blåsa ut ljusen på tårtorna

Jobbig flygresa?

Vi ska ju snart ta oss för en längre (minst sagt) flygresa. Redan nu förbereder jag mig mentalt inför hur det är att resa långt med en 4-åring och en 1-åring.