Stridsfordon 90

imageSedan Rasmus fick höra att jag körde stridfordon när jag gjorde min miltärtjänstgöring (1995-1996) så har jag fått en helt ny hjälte-status i hans ögon.
”Leka krig” är ju det häftigaste man kan göra!

Lyckligtvis vet Rasmus ännu inte vad krig handlar om och vad det innebär. Just nu lekar han och hans kompisar i alla fall ingenting annat än just krig. De dödar varandra till höger och vänster – oftast med låtsassvärd.

Men jag var tvungen att visa Rasmus vad det var jag gjorde i lumpen, och visst blir man lite nostalgisk när man ser dessa filmer… (Filmerna är i mp4-format. Prova en annan webbläsare om det är några problem)

(mp4 – 25,6 MB)

(mp4 – 16,4 MB)

Michelle Obama: en biografi

imageDetta är en biografi skriven av journalisten Liza Mundy som beskriver Michelle Obama’s bakgrund, uppväxt och karriär från barndomen tills hon blev “First Lady” då Barack Obama valdes till USA’s president.

Michelle Obama står numera ständigt i skuggan av sin make, men faktum är att hon nog är fantastiskt kompetent själv. Hon är mycket högt utbildad och engagerar sig oerhört mycket i politik och sociala samhällsfrågor. Hon har haft många höga förtroendeposter och verkar bli framgångsrik i vad hon än tar för sig.

Kort sagt är det en intressant och inspirerande biografi att läsa.
Författaren Liza Mundy är dock lite för försiktig. I sin rädsla för att uttrycka saker som inte är baserade på rena fakta består boken mest utav en massa citat med källhänvisningar – vilket gör boken ganska “ryckig” och osammanhängande att läsa. Det känns opersonligt och sterilt och är förmodligen en “yrkesskada” från hennes bakgrund som journalist.

Egentligen kan jag inte rekommendera boken för även om biografin är intressant så är den krånglig att läsa. Det finns troligen bättre biografier om Michelle Obama – om du läser någon så berätta gärna om den var bra.

Den långa vägen till frihet

image

Man kan inte göra annat än beundra och hänföras utav Nelson Mandela. Få människor har på samma sätt som han åsidosatt alla personliga intressen och familj för att kämpa för sociala rättigheter och alla människors lika värde.

I det Apartheid-styrda Sydafrika utbildas Nelson Mandela till att kunna ha ett väl betalt arbete som advokat. Han får ständigt rådet att hålla sig långt borta från politiken. Men han kan inte blunda för de orättvisor och det förtyck som den färgade befolkningen utsätts för – så han blir mer och mer engagerad i politiken och i ANC. Detta leder till slut till nästan 30 år i fängelse.

Men Nelson Mandela visar att han är stark och han lyckas ständigt slå ur underläge. Trots till synes hopplösa förutsättningar lyckas han vara med och styra ANC även inifrån fängelset och rekrytera nya anhängare. Han lyckas även vinna små segrar mot fängelseledningen – och kunde till och med fortsätta utbilda sig själv och sina medfångar.

Nelson Mandela är även en duktig författare. Självbiografin “Den långa vägen till frihet” (ISBN 9789172630338) är mycket välskriven. Den är också fängslande (oavsiktligt skämt) och intressant och ger en bra historisk återblick i det rasförtryckta Sydafrika.
En viktig sak som Mandela framhäver är att de färgade inte var helt ensamma i kampen. Det fanns även många vita och många indier som också kämpade för samma ideal – och som också fängslades och utsattes för förföljelser.

En bok som jag rekommenderar varmt.

Rött land, röd jord: En flickas uppväxt i Maos Kina

imageFörfattarinnan Ming Wang-Sonnerup föddes 1949 – samma år som kommunismen slog sitt grepp om Kina. I boken “Rött land, röd jord: En flickas uppväxt i Maos Kina” beskriver hon den sanna historien om sin uppväxt i ett slutet Kina som under en lång period leds utav Mao Zedong och hans Kommunistparti.

Boken beskriver en hemsk verklighet där alla, unga som gamla, mer eller mindre hjärntvättas och tvingas vara totalt lojala mot statsmakten. För att hålla folket i schack utses fem procent av medborgarna som “folkets fiende” – dessa utsattes sedermera för ett omänskligt förtryck och vidriga förföljelser.
Boken beskriver också väl varför kommunismen aldrig kommer fungera i praktiken – för att människor är människor; maktgalna och korrupta om de får chansen. Ett exempel som målas upp är att staten tar en stor del utav den vete som bönderna producerar för att sedan dela ut den rättvist till behövande. Bönderna får behålla en så stor del utav vetet som är rimligt och som de kan leva gott på. Så långt allt bra – men! De lokala ledarna hos bönderna ville ofta visa hur duktiga just de var, för att få större belöningra själva. Så de kunde rapportera större veteskördar än vad som i verkligheten producerades, vilket fick till följd att staten ovetandes tog nästan all vete (de tog en procentdel baserad på rapporterad skörd) och bönderna fick svälta och leva i svår misär.

Men boken beskriver också möjligheter. Möjligheter som kanske inte skulle ha uppstått utan kommunismen. För Ming hade det tidigare varit omöjligt att som flicka bedriva högre studier (eller några studier överhuvudtaget), men även om vägen dit var svår och lång så öppnade kommunismen möjligheterna för Ming att studera på akademisk nivå.

“Rött land, röd jord: En flickas uppväxt I Maos Kina” är en mycket välskriven, hemsk, spännande och intressant bok. Den ger en mycket skiftande och mångfacetterad bild utav det historiska samt nuvarande Kina. Boken rekommenderas varmt – och har du någon gång upplevt att ditt liv har varit lite jobbigt, så ger denna bok ett ganska bra perspektiv på hur det kunde ha varit värre…

Mitt CV :-)

Jag vill inte verka blygsam – men här är mitt CV!

Jag förstår att alla vill anställa mig…

En invecklad historia

image

Nobelpristagaren Günter Grass’ bok “En invecklad historia” är en tung, mycket tung, bok att läsa på nästan 600 sidor. Jag vill minnas att Jenny gav upp efter bara 28 sidor – men jag plågade mig igenom hela boken.

Det är en fiktiv historia som utspelar sig i det kommunistiska Östtyskland från efterkrigstiden fram till Berlinmurens fall. Historien berättas dock inte på traditionellt sätt, utan snarare så skildras handlingen i periferin till en massa små historier och anekdoter – man får så att säga läsa huvudhistorien “mellan raderna”. Detta gör boken mycket rörig och mycket svårläst. Det gör också att boken upplevs som 400 sidor längre än den egentligen skulle behöva vara.
Naturligtvis är författaren mycket skicklig som lyckas sy ihop påsen och återge berättelsen på detta mycket omständiga sätt, men många läsare tappas nog på vägen.

Själva huvudberättelsen ger jag inte särskilt mycket för, men viss behållning fick jag utav den historiska skildring som ges utav efterkrigstidens kommunistiska Östtyskland. Den historiska skildringen är nog ganska korrekt, och eftersom jag inte är särskilt beläst på just Östtyskland så gav detta mig ett visst nöje.

För att summera denna litterära upplevelse så… LÄS INTE DENNA BOK – såvida du inte redan läst alla andra böcker i hela världen (två gånger), eller om du vill bestraffa dig själv på något sätt. Günter Grass må vara en gudabenådad och skicklig författare men detta är grovt slöseri med tid för de allra flesta “normala” läsare.

Mycket på gång

Det är något hektiskt hemma just nu…

Det grävs en grop image

Det byggs ett vedförråd image

Det klyvs ved image

Det görs en stödmur (bygga gjutform) image

Så kom gärna och hälsa på (hjälp till)! Smile

Min far hade en dröm

imageBarack Obama’s självbiografi “Min far hade en dröm” (ISBN 9100121967) är en otroligt välskriven självbiografi som beskriver en mycket fascinerande man. Boken beskriver hans liv innan han blev USA’s president. Boken beskriver hans uppväxt utan sin far och utan någon egentlig rastillhörighet (han var för vit för att vara “svart” och för svart för att vara “vit”) då hans mor var vit och hans far var färgad. Boken beskriver hur hans liv utvecklade sig och hur hans politiska ideal och ståndpunkter utvecklades.
Det är en väldigt öppen bok och han utelämnar inte de mindre smickrande delarna utav sitt liv. Exempelvis skriver han om att han provat både marijuana och kokain.

Barack Obama är en lika skicklig författare som han är talare. Det är omöjligt att inte fascineras utav hans energi och engagemang, framför allt för de svaga och utsatta i samhället.

Boken rekommenderas varmt.